Begroting 2020

menu

Wat is de stand van zaken in 2019?

Doelstelling

Planning

Uitvoering

Toelichting

We besteden meer aandacht aan het bestrijden van overgewicht, bewegingsarmoede, alcohol- en drugsgebruik en sociaal isolement. Dit doen we samen met zorginstanties, onderwijs, (sport)verenigingen en ondernemers (horeca). Met hen zetten we een netwerk op dat probeert het gedrag van onze inwoners te veranderen en inzet op preventie.
Wij gaan er vanuit, dat onze inwoners elkaar ook kunnen en willen helpen en ondersteunen.

We zijn samen met GGD West-Brabant begonnen een ‘instrument’ te ontwikkelen waarmee inwoners zelf aan de slag kunnen met een gezonde wijkomgeving en dus met elkaar in gesprek gaan over wat er nodig is voor hun eigen en elkaars gezondheid. De komst van de Omgevingswet werkt hier positief aan mee.

Eind 2019 wordt het nieuwe Preventie- en handhavingsplan Drank- en horecawet aan de raad aangeboden ter vaststelling.

We werken met de GGD West-Brabant aan een bruikbaar dashboard met gegevens over de gezondheid in onze gemeente. Dit dashboard is in eerste aanleg bedoeld voor intern gebruik en stelt ons in staat om passende interventies en maatregelen voor te stellen. Zoals voor het opstellen van een nieuw alcoholpreventie- en handhavingsplan.

Dit is gepland voor het derde en vierde kwartaal van 2019.

We verlenen medewerking aan de Stichting Hartveilig Etten-Leur om eind 2019 te beschikken over een dekkend netwerk van AED's gebaseerd op het principe van de zes minutenzone. Deze stichting verzorgt ook de (ver)plaatsing van de gemeentelijke AED's.

De Stichting Hartveilig Etten-Leur heeft voor 2019 toch extra subsidie ontvangen. De Regionale Ambulancevoorziening stelde dit ter beschikking aan gemeenten voor de uitbreiding van het AED netwerk.

We werken aan de actualisatie van een Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (VGRP). Dit plan vormt de basis voor een (nieuw) meerjarenprogramma voor het onderhoud, beheer en aanpassing van het rioolstelsel en de vaststelling van nieuwe tarieven voor de rioolheffing.

De gemeenteraad stelde het nieuwe Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan vast. We pakken het werk in overeenstemming met het meerjarenprogramma op.

We starten samen met onze partners met de verbetering van de waterhuishouding op het bedrijventerrein 'Vosdonk'.

Het waterschap 'Brabantse Delta' heeft een projectplanprocedure gestart. Zodra deze procedure is afgerond, starten de werkzaamheden. We gaan uit van de tweede helft 2020. Dit is afhankelijk van de planning voor de werkzaamheden van de provincie aan de N640 en de aanleg van kabels voor nieuwe windmolenparken.

We onderzoeken samen met onze inwoners of het huidige systeem voor de huishoudelijke afvalscheiding voldoet of om aanpassing vraagt. De landelijke richtlijnen om afvalstromen beter te scheiden en te beperken dienen daarbij als uitgangspunt.

Aan de hand van het besluit over het systeem besteden we de afvalinzameling opnieuw aan en stellen we nieuwe tarieven vast. We voeren eventuele aanpassingen in 2020 door.



We zetten het huidige programma voor preventie en toezicht op zwerfafval en illegaal storten voort.

De uitgangspunten voor het nieuwe afval inzamelsysteem (project Afval 2020) zijn vastgesteld. Dit systeem gaat in 2020 in.




In de voorstellen zijn tarieven verdisconteerd die medio september bij een aanbesteding zijn aangeboden. De aanbesteding is op het moment van opstellen van de begroting nog niet afgerond. De tarieven staan dus nog niet vast.


Door de grote inzet voor het project Afval 2020 is er nauwelijks tijd om hier extra aandacht aan te besteden. In 2020 komt hier meer ruimte voor.

We werken aan de 'Routekaart klimaatneutraal Etten-Leur'. Hierin staat wat nodig is om Etten-Leur uiterlijk in 2050 klimaat-/CO2 neutraal te maken en welke stappen hiervoor moeten worden ondernomen.




We stellen in overleg met partners een warmtetransitieplan voor de gehele gemeente op. Dit plan is vóór 2021 gereed. In dit plan is de volgorde voor het aardgasvrij maken van de wijken opgenomen. Voor de wijken die vóór 2030 aan de beurt zijn geven we concreet aan hoe we dat doen.

Etten-Leur heeft een energieverkenning opgesteld. We werken samen met andere gemeenten aan de Regionale Energie Strategie voor West-Brabant (RES). We liggen op koers. In het voorjaar 2020 stellen gemeenten het concept RES (80 % versie) vast. Gemeenten hebben tot 2021 om een definitieve RES vast te stellen (zie brief aan gemeenteraad 27 juni 2019).

We voerden een eerste verkenning uit naar de wijze waarop we de warmtetransitie kunnen aanpakken. De verkenning vormt de basis voor het vervolg in 2020/2021.

We verlenen medewerking aan plannen voor opwekking van hernieuwbare energie via zonnepanelen. We formuleren met de gemeenten uit de De6 (Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen en Zundert) beleid voor de aanleg van zonneparken.

We werken aan een lokale visie voor zonneparken in relatie tot de totale energieopgave en kansen voor andere alternatieve energiebronnen (zoals wind).

We onderzoeken of de vervanging van asbestdaken in samenhang met het plaatsen van zonnepanelen financieel kan worden ondersteund.

Het collectief asbest saneren is gestart. In totaal waren er 420 geïnteresseerde personen. Door het verwerpen van het verbod in de Eerste Kamer hebben er uiteindelijk maar 40 personen zich definitief ingeschreven.

We benutten de 'Routekaart klimaatneutraal Etten-Leur' om partners energiebewust te maken en hen voor te lichten. Verder zetten we in op het bijeen brengen van partijen en het opzetten van netwerken en samenwerkingsverbanden. Dit leidt tot efficiency, meer kans op subsidie en kostenbesparing.

In afwachting van de eerste versie van de Regionale Energie Strategie voor West-Brabant (RES) is hier nog niets aan gedaan.

Afhankelijk van de landelijke klimaatafspraken voor de industrie, landbouw en vervoer maken we met partners afspraken over (lokale) uitwerking.

Het onderzoek naar de energie-huishouding en mogelijkheden voor verduurzaming van de glastuinbouwsector in Etten-Leur loopt. Landelijke klimaatafspraken worden waarschijnlijk in oktober 2019 ondertekend.

We maken de gevolgen van de klimaatverandering inzichtelijk door het invullen van een zogeheten stresstest naar wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen. De resultaten nemen we mee in een op te stellen plan van aanpak.

Binnen de Waterkring de Baronie stellen we een plan op voor de klimaatadaptieve gemeente en het opstellen van een zogenaamd Klimaatportaal. Als eerste stap stelt het bureau Nelen en Schuurmans stresstesten op. Dit najaar halen we informatie op.