Begroting 2020

menu

Wat is de stand van zaken in 2019?

Doelstelling

Planning

Uitvoering

Toelichting

We bieden inwoners en andere partners ruimte voor initiatieven. We betrekken hen bij plannen, activiteiten en voorzieningen. We stellen ons flexibel op als dat nodig is. We luisteren naar de meningen van inwoners en onze partners. We doen wat we zeggen.

Doorlopend.

We kiezen ervoor om met onze inwoners en andere partners te komen tot gezamenlijke doelen en proberen deze samen te bereiken (maatschappelijk akkoord).

Voor een eerste maatschappelijk akkoord is nu het project Oderkerkpark gestart. Resultaat verwachten we in 2020.

We doen mee aan het onderzoek ‘Verstandig verder met participatie’. We leren hiermee van het verleden waardoor we overheids- en burgerparticipatie verder verbeteren.

Onderzoek is uitgevoerd. Aanbevelingen zijn betrokken bij de nieuwe uitvoeringsnota participatie ‘ Samen maken we Etten-Leur ‘.

We zetten grote databronnen om naar leesbare overzichten.

Het ontwikkelen van dashboards gaat gestaag verder. De vraag vanuit de organisatie groeit bij het inzien van de nut en noodzaak van datasturing. Er liggen nog grote kansen in het verschiet. Om deze kansen te benutten dragen we meer kennis over en vergroten we de sturing op data.

We voeren de nota verbonden partijen actief uit met bijzondere aandacht voor kostenbeheersing.

De rapporteurs verbonden partijen bespraken de ontwerp begrotingen en de concept zienswijzen daarop van de GGD, OMWB, Veiligheidsregio, WVS, Werkplein hart van West-Brabant en RWB. Mede op basis van de adviezen van de rapporteurs stelde de raad de zienswijzen op de begrotingen van de verbonden partijen vast. Verder stelde de gemeenteraad een motie vast waarin wordt gevraagd de mogelijkheden voor het bezuinigingen van 5, 10 en 15% per verbonden partij in beeld te brengen. Deze motie wordt verwerkt in de richtlijnen 2021. Verbonden partijen worden gevraagd in hun kaderbrieven 2021 aan te geven wat de gevolgen zijn wanneer er 5, 10 of 15% wordt bezuinigd. Op basis daarvan maakt de raad keuzes in het kader van de ontwerp begrotingen 2021. Uiteraard dient hiertoe afstemming met de raden uit andere gemeenten plaats te vinden. Hiervoor worden regiobijeenkomsten georganiseerd. Verder vindt de evaluatie van de nota verbonden partijen plaats. Deze evaluatie heeft enige vertraging opgelopen omdat het vinden van een projectleider meer tijd in beslag nam dan vooraf gedacht.

We handhaven de regels die nodig zijn. Regels die geen toegevoegde waarde hebben, schaffen we af.

Bij de totstandkoming van de Algemene plaatselijke verordening (APV) 2017 is de raad geconsulteerd. In een sessie met raadsleden is de APV kritisch bekeken op overbodige regelgeving. In de APV van 2017 zijn dan ook een aantal regels geschrapt. Regels beschermen vaak belangen/rechten van onze inwoners of dragen bij aan de veiligheid. Vaak blijkt daarom het schrappen van een regel niet de voorkeur te hebben. Het werken met meldingen in plaats van vergunningen kan wel de regeldruk verminderen. De afgelopen jaren is er veel aandacht besteed aan het digitaliseren wat in veel gevallen heeft geleid tot een administratieve lastenverlichting. Denk aan aanvraag parkeervergunningen, melding uitritten (in plaats van een vergunning), meerjaren evenementenvergunning, melding van kleinere evenementen zoals schooloptochten, digitaal aanvragen van begravingen, digitale aangifte overlijden, trouwportaal. Deze ontwikkelingen gaan in het kader van de ambitie dienstverlening onverminderd voort.

We behouden in de publiekshal een loket voor contante betalingen.

Geen bijzonderheden.

We voeren het programma ambitie dienstverlening uit waaronder in 2019 valt:


- We verbeteren voortdurend onze dienstverlening in gesprek met onze inwoners en andere partners;



- we digitaliseren 5 producten Burgerzaken;











- we digitaliseren de zakelijke parkeervergunningen;




- we digitaliseren verzoeken en kennisgevingen voor de Algemene Plaatselijke Verordening (APV);




- we houden een ondernemingspeiling over onze dienstverlening;

- we stimuleren en ondersteunen activiteiten om de digitale vaardigheid van inwoners die dat willen te vergroten;







- we onderzoeken een mogelijke herinrichting van de Publiekshal;

- we starten op 1 januari 2019 een proef om uitsluitend te werken op afspraak;

- we trainen doorlopend medewerkers in gastheerschap en we coachen daarop.




Naar aanleiding van de uitkomsten ondernemerspeiling voeren we het gesprek met de ondernemers.

eDienst aanvraag reisdocument vierde kwartaal. eDienst uittreksel Burgerlijke Stand: gerealiseerd. eDienst Paspoortaanvraag: zit in eDienst aanvraag reisdocument vierde kwartaal.
eDienst Erkenning ongeboren vrucht: in het kader van financiële opgave geschrapt. Gaat op jaarbasis in gebruik om geringe aantallen.
eDienst Naturalisatie & Optie: in het kader van financiële opgave geschrapt. Gaat op jaarbasis in gebruik om geringe aantallen.

De invoering van dit pakket maakt deel uit van het traject digitaliseren parkeerproducten. De doorlooptijd is zeker één jaar. De invoering vindt volgens planning plaats in de tweede helft van 2020.

De digitalisering van de APV is afgerond. Alle APV processen kunnen digitaal worden aangevraagd via www.etten-leur.nl. De voortgang van veel van de APV processen kunnen via een persoonlijke pagina worden gevolgd.

We voerden de ondernemingspeiling uit en rapporteerden de uitkomsten.

In het najaar volgt het Plan van aanpak laaggeletterdheid, waarbij ‘digitaal’ een belangrijk onderwerp is. Dit pakken we met de arbeidsmarkt regio op. Inwoners kunnen nu al terecht bij het Taalhuis, dat onderdeel uitmaakt van de Nieuwe Nobelaer voor verschillende cursussen: Omgaan met je Tablet, Computertraining, Digitale overheid. Daarnaast zijn er nog verschillende particuliere initiatieven.

In raadsvoorstel alternatieven raadzaal en herinrichting publiekshal eerste aanzet.

Evaluatie is gestart.


Dit loopt volgens planning.

We starten met een procedure om te komen tot reclamemasten.

Dit project is opgepakt. We hebben recent met aanbieders gesproken. Planologisch bereiden wij een traject voor.

We gaan verder met de voorbereiding van de plannen om gemeentelijke accommodaties ook toegankelijk en gebruikersvriendelijk te houden voor mensen die ouder zijn of beperkingen hebben (“WMO-proof”).

De toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van gemeentelijke locaties is aanzienlijk verbeterd, het blijft een proces wat een continu onder de aandacht blijft.

We verduurzamen onze gebouwen om de CO2 uitstoot terug te dringen.

Dit blijft een doorlopend proces, waarbij de realisatie vaak gekoppeld aan een natuurlijk vervangingsmoment.